آبان ۳۰, ۱۳۹۶
معمولاً نادیده گرفته شدن، طردشدن، بیاحترامی دیدن، موجب جریحهدار شدن احساسات انسان گردیده و خشم را به دنبال دارد و همین خشم نیز موجب رنجاندن دیگران توسط فرد میگردد. برخی افراد از خشم برای سرکوب هیجانات استفاده میکنند که این کار در طول زمان باعث کرختی عاطفی نیز میگردد.
از آنجا که، این افراد روش سالم و خلاقانه تخلیه و کنترل خشم را یاد نگرفتهاند، از ابراز خشم میترسند و گاهی نیز این خشم را به صورت انفجاری بروز میدهند. این افراد معمولاً از مشکلات خود عصبانی هستند و آن را بر گردن دیگران انداخته یا به دیگران نسبت میدهند و در خیلی از این موارد خشم فقط یک گام با خشونت فاصله دارد.
فرد باید یاد بگیرد که ابزار احساسات وی با خودزنی نبوده بلکه با ادای کلمات باشد، بداند صحبتکردن در مورد آن تنش را کاهش میدهد از آنجا که این افراد اعتماد به نفس آسیب دیده دارند شناخت درمانی تأثیر مثبتی نشان داده است.
توجه و تأیید کردن فرد خودزنی شده و وجود علائم عمده خودکشی نیز میتواند به عنوان سود ثانویه عمل نموده و احتمال تکرار خودزنی را افزایش میدهد.
در شرایطی که احساسات فرد جریحهدار میگردد بیان رنجش مناسبتر از ابراز خشم است ولی این افراد، از بیان رنجش عاجزترند و سریعتر فکر یا احساس خود را به تکانه عمل تبدیل کرده و خشم خود را نیز به صورت عملی ابراز میکنند. خشم مزمن دردناک است و نه تنها کمک کننده نبوده بلکه آسیبرساننده هم است. هنگامیکه فرد خشمگین و عصبانی میگردد کارهایی که انجام میدهد بعدها احساس گناه بسیار به دنبال دارد. در واقع، خشم مزمن یک سیکل شرم آور درد است شما نمیخواهید به دیگران آسیبی برسانید ولی وقتی به خودتان میآیید میبینید که این کار را به دفعات انجام دادهاید.
استفاده از برنامههای کنترل خشم و کنترل تکانه در این زمینه مثمرثمر خواهد بود. استفاده از راهبردهای جدید شما را قادر خواهد ساخت تا خشم کمتری احساس کنید. مشکلات خود را حل کنید و از وخیم شدن اوضاع جلوگیری کنید. اگر مهارتهای رفتاری چون کنترل خشم، همزمان با درمانی فیزیکی آموخته نشود، قطعا بهبودی کامل میسر نخواهد بود. خشم و ناتوانی فرد در کنترل آن، تاثیر بسزایی در بروز مجدد آسیبهای عمده از جمله افسردگی دارد.
فشارهای محیطی عامل اصلی بروز خشم و عصبانیت است. از اینرو، این افراد باید ضمن اینکه حتیالامکان از قرار گرفتن در شرایط بروز خشم و عصبانی شدن خودداری کنند، باید نحوه مدیریت و کنترل خشم را نیز بیاموزند تا در مواقع حساس بتوانند از عهده شرایط بحرانی خاص رفتاری که ممکن است زمینههای بیماری آنها را فراهم کند، برآیند. باید با یاد گرفتن مهارتهای رفتاری همزمان با طی کردن مسیر درمان، بیاموزند که چگونه با شرایط حساسی که برایشان پیش میآید، پاسخهای منطقی بدهند.
در موارد زیادی با خودزنی مواجه میشویم که پس از بررسی کامل درمان میگردد. درمان میبایست متمرکز بر موارد زیر باشد:
ازجمله مداخلههای درمانی مهم دیگر کاستن از خشم آنان است، در ورای هر رفتار ناسازگارانه مانند خودزنی یک تفکر ناسازگارانه وجود دارد و لازم است که طی درمان به زیرساخت های روانی آن توجه گردد.
هدف از کنترل خشم، یادگیری ابراز خشم به شیوه قاطعانه است، این کار مستلزم بیان کردن احساس خود همراه با توصیف رفتار طرف مقابل است. مثلاً، خیلی عصبانی ام چون بدون اجازه وارد اتاقم شدی.
بهتر است از رفتار فرد انتقاد کنیم نه شخصیت وی، بیان نامناسب هم نداشته باشیم مانند، خیلی عصبانی ام بخاطر حماقتت.
در بیان خشم از جملاتی که با «تو» شروع می شوند استفاده نشود از قبیل، « تو رو اعصابم راه میری.»
هر دو روش شناختی ـ رفتاری تلفیقی با مدیریت خشم و روش شناختی ـ رفتاری، از نظر روزهای ماندن در درمان، میزان بازگشت علائم و میل مصرف مواد از روش دارو درمانی (مصرف نالترکسون) موثرتر هستند. همچنین روش درمان شناختی – رفتاری تلفیقی با مدیریت خشم نسبت به روش شناختی – رفتاری از نظر روزهای ماندن در درمان، شدت علائم، میل به مصرف مواد، سبکهای مقابلهای و میزان خشم موثر بوده است. روشهای درمانی شناختی ـ رفتاری تلفیقی با مدیریت خشم، به شکل قابل توجهی اثربخشی درمان شناختی ـ رفتاری و دارو درمانی را در زمینه پیشگیری از بازگشت دوباره علائم بیماری و سایر شاخصهای مربوط به بهبودی، از جمله وابستگی به مواد مخدر بالا میبرد.
– وجود علایم افسردگی: ناامیدی، احساس درماندگی، گریه طولانی، احساس گناه و عذاب وجدان، کاهش انگیزه و….
– سوگ تحلیل نشده
– خودزنی
– انزوا یا کناره گیری از دیگران
– سابقه خودکشی قبلی
– رفتار تکانشی و پرخاشگری
– اعتیاد و مصرف داروهای روان گردان
– صحبت مستقیم یا غیرمستقیم درباره مرگ از طریق نوشته ها، گفتگوها، دفترچه خاطرات، اشعار و فیلمهای مورد علاقه، رنگها.
اغلب خودزنیها را میتوان با اقدامهای بهجا و مناسب در مورد افراد در معرض بحران پیشگیری نمود. اگر فردی را که قصد خودزنی دارد میشناسید لازم است اقدامات زیر را انجام دهید:
علی رغم این که شما قصد کمک دارید، سعی نکنید با ایفای نقش فرد همه کار توان، تمام مسئولیت را خود به عهده گیرید. در جستجوی افرادی که بتوانند در زمینه های تخصصی به شما کمک کنند برآیید، حتی اگر به قیمت از بین رفتن اعتماد او به شما شود. اجازه دهید فرد مشکل دار بفهمد که شما برای وی اهمیت قائلید و نسبت به او چنان علاقه مندید که قصد کمک گرفتن از دیگران جهت رفع مشکلات وی را دارید.
اقدامات طبی و کمک به برگشت سلامت جسمی فرد را در اولویت کار قرار دهید و سریعاً به مراکز بهداشتی و درمانی اورژانس اعزام کنید.
پس از رفع خطر جسمی فرد را جهت دریافت خدمات روانپزشکی، مشاوره و مددکاری به مراکز مشاوره و زیربط راهنمایی کنید.
چنانچه فردی قصد اقدام به خودزنی یا خودکشی از طریق پرتاب از بلندی و. . . داشته و جهت انصراف از تصمیم نیز مقاومت دارد در اولویت اول به سازمان خدمات آتش نشانی و سپس به نیروی انتظامی و مراکز مشاوره اطلاع دهید.
برای مراجعه به روانشناس در رشت روی لینک تعیین وقت مشاوره کلیک نمایید.